dinsdag 17 januari 2023

Dierlijke consumptie

In november nam ik deel aan een panel in een afsluitend college voor studenten. Als dank kreeg ik een boekje van Imke de Boer: Past het dier nog op ons bord?  dat vorig jaar zomer verscheen. De Boer is hoogleraar Dieren & Duurzame Voedselsystemen bij WUR. Het is een goed geschreven publieksboekje op wetenschappelijk fundament over haar zoektocht naar dierlijke producten op het bord.  Een zoektocht van een ponymeisje naar een studiekeuze dierenarts (uitgeloot en dus in Wageningen terechtgekomen) en met veel plezier voor wiskunde in de fokkerijwereld beland. Om vervolgens kritische vragen te gaan stellen over de verhouding mens-dier en nu op weg naar het vegetarische. Dit persoonlijke pad is overigens slechts een illustratieve voedingsbodem voor beschouwingen over de rol van het dier in het voedingssysteem (nuttig voor dingen die mensen niet eten) van de noodzaak van dierlijke producten in ons dieet, zoönosen, de vraag wat ons het recht heeft over (andere) dieren te heersen en dierwelzijn. Mooi overzicht van topics die spelen. Ik kan het boekje aanraden, je hebt er een leuke avond aan, het leest makkelijk weg en zet je toch aan tot nadenken. Uitgegeven bij Noordboek. 

Geen opmerkingen: