woensdag 28 juli 2021

De geschiedenis van werk

Ik signaleer een recensie uit The Economist (24.7.2021) en daarmee een boek van Jan Lucassen: The Story of Work. Lucassen werkt in Amsterdam maar publiceerde zijn 544 pagina dikke boek bij Yale University Press.

Het boek beschrijft hoe het karakter van werk veranderde van de jager-verzamelaars tot nu. Er is eigenlijk door de eeuwen veel hetzelfde gebleven ondanks de toegenomen welvaart en vrije tijd. De economie zette aan tot specialisatie en handel om zo meer per eenheid arbeid te produceren. De werknemers blijven onderdeel van een systeem van politieke en economische instituties om dat te bereiken. Dat structureert het leven en de maatschappij.

En vandaar dat door de eeuwen heen de tijden van de jager-verzamelaars er idyllisch uit zien. Het werk was afwisselend, betekenisvol en leverde direct nut. De gemeenschap stond centraal want die deed het samen en eerlijke verdeling speelde daarin een grote rol. Voor het verzamelen van voedsel waren minder werkuren nodig dan tegenwoordig met een betaalde baan. Met de landbouw en daarna de steden is het allemaal veranderd. En toch ook verbeterd zou ik zeggen. 

Geen opmerkingen: