zondag 25 juli 2021

Over FSDN in Sustainability

 Afgelopen woensdag hadden we op het EAAE congres een sessie over duurzaamheidsmeting: van private initiatieven en het voorstel van de Europese Commissie om het FADN om te vormen tot Farm Sustainability Data Network. Bij toeval publiceerde het blad Sustainability in de nacht erop volgend ons artikel over de kosten van zo''n FSDN en hoe die betaald kunnen worden door het bestaande net wat in omvang te verlagen - de landbouw is immers uniformer geworden en ze zijn in Brussel niet meer zo geinteresseerd in regionale data voor een Frans departement of een van de Duitse Lander. 

Dat het tegelijk uitkwam was overigens vooral te danken aan de hijgerige procedures van het blad. Ze zitten je constant in je nek omdat ze willen scoren met een korte doorlooptijd. Jonge PhD's die snel een artikel nodig hebben voor hun carrière letten daarop, en dat is ze ook het geld waard dat de auteur moet betalen bij Open Access. Er wordt ook geklaagd over te gemakkelijke reviews, maar die ervaring heb ik met dit artikel niet, 4 reviews van goede kwaliteit. Hier is het Open Access artikel. .

Efin, mooie ervaring in de strijd tussen marktgedreven OA journals, een oplossing van de staat (de EU zet een platform op) en de hybride vorm van de Community-based journals zoals Q Open. Vooralsnog hou ik het op die laatste.: goedkoper en zo hijgerig qua doorlooptijd hoeft het ook weer niet. Maar een principieel bezwaar tegen een marktgebaseerde oplossing heb ik ook weer niet ontdekt. 

Geen opmerkingen: