zondag 13 juni 2021

Herschi

 In mijn jeugd was Herschi een bekend merk limonade, het stond als het ware naast de Exota. Ik herinner me kleinere flesjes die je kreeg bij de speeltuin. Nooit uitgezocht waar de naam en het product vandaan kwamen, dus leuk dat ik het gisteren tegenkwam in een verhaal in de NRC over de geschiedenis van Noca-Nola (wat ik niet kende, maar dat was ook heel Limburgs).

Herschi was dus het levenswerk van Herman Schiffers die in Hoensbroek een frisdrankenbedrijf begon. Daartoe stapte hij op als medewerker van frisdrankenfabriek L. Moulen te Voerendaal. Leo Moulen was een boerenzoon die met paard en wagen mijnarbeiders naar de schacht reed. In 1907 sloeg hij een bron en begon een mineraalwaterfabriek. Vermoedelijk omdat hij gezien had dat die mijnwerkers in de middag erg dorstig boven kwamen, en niet zozeer omdat zijn vader alcoholist was. Onder het merk Gluck Auf Perle ging hij in vruchtenlimonade. En in 1922 introduceerde hij Noca-Nola, naar eigen zeggen de parel van alcolholvrije dranken. Fijn van smaak. licht verteerbaar en gezond. Verfrissend en aanbevolen voor jong en oud, wielrijders, turners en sportliefhebbers. Hij had vernomen van het fenomenale succes in de VS van Coca-Cola en dat leverde de naam. Overigens leek het drankje helemaal niet op cola.

Dat was natuurlijk ergerlijk voor Coca-Cola dat bij de Olympische Spelen van 1928 werd geïntroduceerd, ze kregen in Limburg weinig voet aan de grond. In 1937 kwam het tot een deal, nadat Moulen ook het flesje van Noca-Nola getailleerder had gemaakt. Noca-Nola werd voor 10.000 gulden uitgekocht en Moulen kreeg een distribiteurschap. Naast zijn andere merken zoals Komol.  Een kleindochter gaat van de vervallen fabriek een proeverij en museum van maken zo meldt de NRC (Paul van der Steen: Noca-Nola hield Coca-Cola jarenlang weg uit Zuid-Limburg, 12.6.2021)

Geen opmerkingen: