maandag 21 juni 2021

Planten in het dagelijks leven

Afgelopen weken las ik de Kalkman ongeveer van voor tot achter. Eigenlijk is het meer een naslagwerk, maar toch ook in zijn geheel te lezen: Planten voor dagelijks gebruik - botanische achtergronden en toepassingen. Het boek verscheen in 2003 en was het werk van de Leidse hoogleraar C. Kalkman die na zijn pensioen in de jaren 90 zijn kennis opschreef en alle nuttige planten(soorten) beschreef. De eetbare, maar ook die voor industriƫle toepassing en zelfs die voor geestverruiming en medische toepassing of natuurlijke vergiften. Hij kreeg het niet helemaal af, dus zijn oud-collega's M. Nauta en R. van der Meijden rondden het werk af.

Een tijdloos boek, hoewel de jaren 90 term Agrificatie opvallend vaak opduikt. Verder leuke weetjes (de Perzik heet inderdaad naar Iran maar was daar op een tussenstop vanuit China) die soms ook handig zijn (het Engelse citron, lemon en lime komen overeen met de Nederlandse termen Cedraat (sukade), citroen en lemmetje (limoen).

Hier en daar is de botanie of chemie wat overheersend, maar verder toch mooie inzichten in de planten, waar ze vandaan komen en hoe ze worden gebruikt. 

Geen opmerkingen: