zondag 18 april 2021

crowd sourcing

Crowd sourcing is als term vrij nieuw en wordt hier en daar fors omarmd. Maar het verschijnsel van de wijsheid van de massa bestaat natuurlijk al veel langer, menselijk gedrag verandert niet door het ontdekken van een verschijnsel in dat gedrag. En dus mag je aannemen dat het ook in de landbouw al lang bestaat.

Wat ik niet wist, en waar the Economist van dit weekend in een artikel over superforecasting op wijst is dat het concept van wisdom of the crowds voor het eerst in 1907 werd beschreven door Francis Galton, een statisticus. Hij wees er op dat als je op een country fair / landbouwtentoonstelling 800 mensen het gewicht van een os laat schatten, dat de mediane schatting dan op 1% accuraat is. 

Dat waren overigens veel voorkomende wedstrijdjes, ik heb het nog wel meegemaakt dat je dan wat moest betalen voor een goed doel om een schatting in te leveren en kans te maken op de door de lokale winkeliers beschikbaar gestelde prijzen, die zo hun zaak de hele dag aangeprezen hoorden -platform economie avant la lettre,

Geen opmerkingen: