zaterdag 13 februari 2021

Oudste Hollandse melk

Al 4000 jaar voor Christus werd er gemolken en melk gekookt in het Zuid-Hollandse Brandwijk. Op een rivierduin, zo ontdekten archeologen. Ik citeer de NRC:

Op een rivierduin bij wat nu Brandwijk in Zuid-Holland heet, heeft iemand rond 4100 voor Christus in een potje melk gekookt. De resten ervan vormen de oudste melk van Nederland, zo concluderen onderzoekers van het Groninger Instituut voor Archeologie in het Journal of Archaeological Science: Reports.

De nu gevonden oudste melk van Nederland stamt uit een van de spannendste periodes in de prehistorie want precies dan vindt in dit Rijn-Maasgebied de overgang plaats van jagen en verzamelen naar landbouw en veeteelt, zo tussen 5000 en 4000 voor Christus De gevonden melk is een symbool voor de grote veranderingen in het voedselpatroon die toen plaatsvonden. Archeologen noemen deze cultuur de Swifterbantcultuur.

Overigens: ook in dit geval was Nederland er niet als eerste bij: De Nederlandse delta wijkt af van de rest van Europa doordat mensen hier minstens duizend jaar langer hebben vastgehouden aan een leven van hoofdzakelijk jagen en verzamelen.”

Geen opmerkingen: