zondag 21 februari 2021

Landbouwgids slot

Mijn echt allerlaatste blog over de landbouwgidsen gaat over de uitgave 1962. Daarin duikt  de E.E.G. op, ook met statistieken over de 6 landen. Verder is duidelijk dat er gespecialiseerd moet worden, met kansen voor schaalvergroting. De Raiffeisenbank komt met een artikel "Financieren met vreemd vermogen". Hiernaast overigens een foto van een advertenties waar in de Raiffeisenbank uit Utrecht en de  Boerenleenbank uit Eindhoven samen adverteren, dat zag ik niet eerder. Toch vele jaren voor de Rabo tot stand kwam.

De specialisatietendens kwam tot uiting in een artikel "Bedrijfsvereenvoudiging: van 4 naar 2 zuilen", waarmee het klassieke etagemodel van het gemengde bedrijf uit elkaar werd gehaald. Eerder was al een artikel verschenen waarin de vraag werd gesteld of Specialisatie een moderne vorm van slavernij was. Je werd immers afhankelijk van 1 afnemer. De auteur betoogde van niet, je werk werd efficiënter, voor een zelfde inkomen moest je op het gemengde bedrijf veel meer uren werken en dat was past echt slavernij. 

De gids bevatte nu ook een aantal tabellen met taaktijden van het IMAG. En aandacht voor gemeenschappelijke inrichting, het delen van machines. Het behaalde inkomen moest ook worden besteed, de welvaart ging omhoog. De artikelen voor haar gingen over prangende vragen als :"wat is woninginrichting", een hoofdstuk over elektriciteit en de komst van de diepvriezer. waarin de vraag werd opgeworpen of een diepvriezer thuis (kist of kast?) aantrekkelijker was dan de (coöperatieve) diepvrieskluis. Die laatste hebben bij mijn weten niet heel lang bestaan, maar ik weet nog dat er in Tholen eentje was. De koelkast kwam langzaam ook in beeld. 

Geen opmerkingen: