zondag 24 januari 2021

Achtmaal

Eerder deze week wandelden we in Achtmaal. Dat ligt iets westelijk van Zundert en Wernhout, wat overigens plaatsen zijn die je het snelst bereikt via Belgiƫ door de eerste afslag op de E16 te nemen en terug Nederland in te rijden. Vanwege het negatief advies op buitenlandse reizen reden we echter binnendoor over Rijsbergen. Een landschap van boomkwekerijen, na Boskoop het tweede centrum in dit land voor die bedrijfstak. Het levert niet meteen een fraai landschap op, maar dat is misschien de tijd van het jaar.

Wel fraai landschap vind je op de Koepelroute die Natuurmonumenten heeft uitgezet over een aantal landgoederen in Achtmaal. Langs vennen, heide, weilanden en door bossen. Mooi rondje van 12 km. Zie foto en komende dagen volgen er nog een paar. Ook Henriette Roland Holst wordt er aan de vergetelheid ontrukt (voor de Zundertse Vincent van Gogh lijkt dat minder hard nodig maaar bij een ven ligt een mooie steen met een tekst van hem). 

Een van de landgoederen, de Moeren, is georganiseerd als een B.V. Het is blijkbaar al 200 jaar in een familie en zo wordt het familiebezit in stand gehouden. Interessant, ook omdat ik elders in een discussie zat of het landgoedmodel niet iets is om gezamenlijk gebiedsbeheer te doen, als een soort coƶperatie (dus niet met een landheer). 

Geen opmerkingen: