zaterdag 27 juni 2020

ruimte voor natuur

Tommy Wieringa maakt zich in zijn NRC column van dit weekend boos over een verslaggever van de krant die bij boeren in Twente ging praten over landschap, natuur en stikstof. Bij het lezen van het originele artikel was me ook al opgevallen dat een van de boeren met zijn oprechte mening "dat het gebied in de loop der jaren alleen maar mooier is geworden. Opener, de percelen zijn groter geworden, houtwallen verdwenen en je kunt verder weg kijken" vermoedelijk niet beseft dat daarmee nogal wat olie op het vuur wordt geworpen. De critici verzetten zich nu juist tegen dat opener maken van het landschap.
Een vergelijkbaar verschil in kijken doet zich voor bij de fauna: de boeren zien meer vossen, fazanten. Anderen (maar niet in dat artikel) spreken het vermoeden uit dat dit misschien wel zo is maar dat dan ook wel eens zou kunnen komen doordat de ecologische balans weg is.
Even moest ik wel aan vroeger denken, het is van alle tijden. Als wij kinderen vroeger op zondag naar de bossen wilden, wees mijn vader zaliger nog al eens op het feit dat hij al de hele week op de kavel in de natuur was. Je kon beter in je stoel uitrusten en de krant lezen.

Geen opmerkingen: