zondag 7 juni 2020

rendabiliteit en rentabiliteit

In de serie oude advertenties, hier nog een mooie uit de jaren 30. Van de Oliefabrieken Duyvis in Koog aan de Zaan die lijnkoeken als veevoer aan de man brachten. Als bijproduct. Volgens de Wiki is het inmiddels van Pepsico

Ik signaleer meteen ook nog wat schoolboeken uit het middelbaar landbouwonderwijs van de jaren 70. Zo schreef H.C. Schmitz Landbouweconomie en recht. Althans zo staat het op de kaft, op het titelblad (dat schijnt te tellen, leerde ik ooit) is ook J.J. van Ierssel auteur. De economie in het boekje gaat overigens vooral over de instituties die het economisch leven beïnvloeden.
Het boek Weidebouw van ir. M. Sonnema heeft ook al zo;n auteursvermelding: op de kaft is hij het zelf, op het titelblad is ook zijn vrouw C. Sonnema - van der Groen autueur. Althans bij de 5e druk uit 1973. In het voorwoord van de eerste druk ui 1962, dat ook is afgedrukt, wordt ze nog slechts bedankt in het voorwoord. Overigens een boeiend boek met alle aandacht voor graslandkruiden en diverse klavers. Er lijkt inderdaad wel wat verloren te zijn gegaan qua biodiversiteit.
Rekenen voor het middelbaar landbouwonderwijs is van de hand van 6 auteurs met L.J. Rittersma als eerste. het bevat tal van pittige sommen, waar men zich tegenwoordig gelukkig prijst dat er spreadsheets zijn. En een portie statistiek.
Tot slot Bedrijfseconomie voor de landbouw van ir. A.J. Lenselink. Met het onderscheid tussen rendabiliteit  en rentabiliteit. Toen ik er in 1981 mee werd geconfronteerd leek het me een wat Wagenings onderscheid tussen winstgevendheid (opbrengst/kostenverhouding) en rendement (gerelateerd aan vermogen). Leuk om daar nog eens even in te duiken.

Geen opmerkingen: