vrijdag 5 juni 2020

Bouwen op nieuwe bodem

is de titel van een luxe fotoboek uit 1967 geschreven door H.J. Struvel op verzoek van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Ik had het decennialang niet in handen gehad. Het geeft een gedetailleerd overzicht van het ontwerpen van de Wieringermeer, Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland (althans gemeente Dronten), met ontwerpen van de dorpen en vooral de vele typen boerderijen die werden gebouwd. Een tabel (pagina 178) geeft aan dat bij overdracht per 1.10.1963 aan het Rentambt bleek dat er 1799 agrarische bedrijven waren, waaronder 5 schapenbedrijven. 311 bedrijven waren niet groter dan 12 ha.
Een kleine 1000 daarvan zijn in de typerende montagebouw. Ook in Oosterlijk Flevoland zijn er daarvan nog een paar gebouwd als ontginningsschuur. Die waren in gebruik bij de RIJP. Wij noemden dat Cultuurschuren. Vermoedelijk naar de afdeling Cultuur van de RIJP die tot opdracht had de zaak in cultuur te brengen. Niet voor niets heette het personeelsblad Cultuurrijp.
Ook aardig om te lezen dat boerderijen niet alleen in groepjes bij elkaar werden geplaatst voor het burencontact, de acclimatisatie en burenhulp bij nood, maar het bespaarde ook op het tranformatorhuisje van de elektriciteit en de brandkraan.

Geen opmerkingen: