zondag 23 december 2018

Axel, 1965

Kerstvakantie, start van het nostalgie-seizoen. Het wachten is op de Top-2000. Een dag met regen ook nog, dus tijd om in het familie-archief te duiken. Eerste verrassing is de catalogus van de ZLM tentoonstelling die in de eerste dagen van juli 1965 in Axel werd gehouden. Ik was erbij, zo herinner ik me vaag.
Leuk boekje dus, met advertenties van al die oude merken en organisaties. CBS stond nog voor de Eerste Nederlandsche Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek en Raffinaderij G.A. te Sas van Gent. We hadden nog Raiffeisenbanken en de lokale coöperatie COVO adverteerde met "Bovendien brengt coöperatie voor U mee / Sterker te staan in de E.E.G.". Opvallend veel aandacht ook voor de Benelux, en de nieuwe sport Judo voor de plattelandsjongeren.
De Krakei-aardappelrooier werd aangeprezen omdat hij zulke goede resultaten in het droge jaar 1964 had geleverd. Ondanks dat hij gemaakt zou zijn voor natte tijden.
Verder veel bekende Zeeuwse achternamen natuurlijk, van het comité van aanbeveling tot de deelnemers aan de ponywedstrijden. En het Defilé van werktuigen en machines werd aangeprezen. Het was de hoogtetijd van de mechanisatie en de standhouders toonden tal van machines in hun stands. Maar zo kreeg de boer geen overzicht van de mechanisatie van een complete teelt. En dus was er een defilé dat startte met zaaiklaar maken van bietenland en eindigde bij het ploegen, waarna het volgende gewas door de demonstratiering trok alsof het kampioenskoeien waren, terwijl wij op de tribune zaten. Met deskundig commentaar van de Rijkslandbouwvoorlichtingsdienst.

Geen opmerkingen: