maandag 3 december 2018

Boertjes van Buuten

Ik meende al eens over de Boertjes van Buuten te hebben geblogd, ik dacht naar aanleiding van een taalcolumn in de NRC van Ewoud Sanders. Maar de zoekmachines vinden het niet terug, dus blijkbaar toch niet. Maar onlangs vond ik op zolder nog dit plaatje. Een LP dus.
Voor wie het niet meer weet: dit was in de jaren 60 de nostalgie naar de boerderij van vroeger. De Wiki helpt de herinnering levendig houden: De Boertjes van Buuten (voorheen De Bietenbouwers), het laatste woord doorgaans uitgesproken als buut'n, was een KRO-huisorkest onder leiding van Jo Budie.
Vanaf 1966 tot 1972 waren de Boertjes van Buuten het orkest in het televisieprogramma MIK van de KRO. Het programma verscheen meer dan zes jaar op de televisie met: de Boertjes van Buuten, Kees Schilperoort als Gait-Jan Kruutmoes, zangeres Annie de Reuver, later opgevolgd door Annie Palmen, als Drika en Henk Jansen van Galen als Lubbert van Gortel. Na diens overlijden in maart 1970 werd zijn plaats ingenomen door Ab Hofstee als Boer Voorthuizen. Ook was er de "imitator in vaste dienst" Bertus Bolknak, pseudoniem van Henk van Wijk. Daarnaast vormden de Boertjes van Buuten het vaste huisorkest van het KRO-radioprogramma Van 12 tot 2. Met het spelletje Raden Maar, onder leiding van,,, juist. Kees Schilperoort.
De muziek is niet meer van deze tijd, maar de nostalgie nog wel...

Geen opmerkingen: