maandag 10 april 2017

Recht in Holland

Onlangs blogde ik al over het het al wat oudere boek Holland en de Hollanders van J. Raap. Ik las er nu een hoofdstuk in over tal van rechten, En hoe die van de graven van Holland in handen kwamen van steden en landheren (omdat de graven geld nodig hadden in de oorlogsvoering). Interessant is hoe in de Middeleeuwen bij aanbesteding van publieke werken de uitvoerder ook een recht van onteigening kreeg om het werk tot stand te brengen. Ook het erfrecht verschilde nogal tussen bv. het noorden van Holland en het zuiden.
Grappig is ook het recht van naasting waarin bv. de buren van een perceel grond het recht hadden dat perceel alsnog te kopen tegen de voorwaarden waarop een derde het had gekocht. Goed voor de verkaveling, zo lijkt me.
Interessantst is het pachtrecht. Dat waren behoorlijk complete contracten in een tijd waarin mest centraal stond voor de vruchtbaarheid. Om roofbouw te voorkomen was vaak bepaald dat in de laatste 2 van de 6 of 7 jaar geen aardappelen of bieten mochten worden verbouwd. Het kwam ook voor dat bieten, rode mosterd, vlas en hennep helemaal verboden waren. Soms was er de verplichting het land in de klaver of juist geploegd en bemest op te leveren. Er waren ook voorschriften voor het minimu aantal dieren dat een akkerbouwer moest aanhouden, of juist een beperking van het aantal paarden op het grasland. Verboden om stro en mest te verkopen kwamen ook voor. Weidegang van varkens was ook nog al eens verboden. En een scheurverbod was ook bekend.
Als je dat zo leest krijg je zin om weer eens naar contract design te kijken. Het blijft een issue.

Geen opmerkingen: