zaterdag 21 september 2013

Wildschut's Voedsel

De NRC bericht over de door de krant en het Rijksmuseum gesponsorde project van fotograaf Henk Wildschut over Voedsel.
Mooie foto's die de burger helpen een beeld van de werkelijkheid te krijgen en haar mening op te maken of zij deze productiewijzes moet tolereren of haar aankoopgedrag moet wijzigen.
Vroeger betaalde de St. Public Relations Land- en Tuinbouw zulke fraaie fotografie. Nu dus de krant en een museum. Iets om vanuit de landbouwlobby over na te denken.
Ook interessant in de NRC is de rapportage dat Chinezen een verblijfsvergunning kunnen kopen door bv. op Cyprus voor 3 ton een appartement te kopen. Zakenlieden hebben als motief dat ze makkelijker naar hun Europese klanten reizen, maar ook de goede scholing en de zekerheid van goed en veilig voedsel. Dat is in China met lokale boertje op de straathoek die niet in ketens zijn georganiseerd blijkbaar zorgwekkend.
Ik vroeg me nog af waar ik toch de naam Wildschut van kende, en bij het grasmaaien schoot het me te binnen. De naam van een Harderwijkse dansschool, maar dan hebben we het over 1967 - toen met de stijgende welvaart en arbeidskosten de industrialisatie van ons voedselsysteem net lekker op stoom kwam.
Eigen tuin ontstresst, zo legt ook minister en Wageninger Jeroen Dijsselbloem in dezelfde krant uit. Dat is de winst van urban farming: niet echt een bijdrage aan de voedselproductie maar het vermindert de kosten van de gezondheidszorg.
Een reactie posten