De 24ste editie van het Oogstfeest van Zevenhuizen ("Oude tijden herleven") met naar verluid 20.000 bezoekers, zit er weer op. Het gaat hier duidelijk om een bedachte traditie in een geslaagde poging van de middenstand om na de zomer de aandacht weer op het dorp te richten.
Ooit hadden heel veel dorpen een eigen oogstfeest, maar al in de 19e eeuw kwijnden die weg. Daar droeg het ontstaan van de prinsesssedag aan bij. Rond 1890 werd bedacht dat de natievorming kon worden bekroond, en de matige populariteit van het Huis van Oranje vergroot, door op de verjaardag van het prinsesje Wilhelmina (31 augustus) prinsessedag te vieren. Later werd dat haar koninginnedag. Oogstfeesten werden daar vaak in geintegreerd, zo las ik op diezelfde datum in de Belvedere scheurkalender.
Maar sinds enkele decennia is er dus een revival: oude ambachten (niet noodzakelijk uit de streek), culturele uitmarkt, zichzelf presenterende verenigingen die leden zoeken voor het winterseizoen, stands van de jagersvereniging en de muskusrattenbestrijding, rommelmarkt van de kerk, braderie (met slow food) en een paar terassen met blues en jaren 60 bands. Want het dorp wordt wel een dagje ouder. Na de vakanties functioneert het als wat de Fransen La Rentree noemen: oude bekenden kom je weer tegen na een zomer waarin veel mensen weg zijn. Als er althans niet zoveel mensen op af zouden komen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten