zondag 12 september 2010

Landbouwstatistiek

Niet helemaal het juiste weer voor een tuinfeest of heidewandeling. Een boekentip dan maar.
Er zijn niet zo heel veel publicaties die moderne survey methoden voor de landbouwstatistiek documenteren. De beste papers uit de eerste vier ICAS conferenties (een club van agrarische statistici die om de paar jaar in illustere plekken als Rome, Cancun en Beijing bijeenkomen) zijn nu als boek gepubliceerde bij Wiley onder de titel "Agricultural Survey Methods",
Op de eerste conferentie in Rome heb ik al eens een verhaal gehouden dat ze met een boog om de informatienetten als FADN (EU DG Agri) en ARMS (USDA) heenlopen waarin heel efficient heel veel informatie op steekproefbedrijven wordt vastgelegd. Voor onderzoek kun je beter op betrouwbare wijze veel van weinig bedrijven weten (mits je technieken voor representativiteitsbeoordeling hebt), dan onbetrouwbaar en weinig uit enquetes op alle bedrijven. Hoewel dit boek veel over sampling en zo schrijft, is de aandacht voor dit soort informatienetten beperkt (en biased vanuit Australische auteurs). Zal wel komen omdat de officiele statistiekbureau's er meestal niet meer dan marginaal bij betrokken zijn (Zweden is een uitzondering). Maar verder een alleszins bruikbaar boek.

Roberto Benedetti (Editor), Federica Piersimoni (Editor), Marco Bee (Editor), Giuseppe Espa (Editor): Agricultural Survey Methods, John Wiley & Son.

Geen opmerkingen: