zaterdag 7 juli 2007

lijstje: vaardigheden voor de toekomst

Het feit dat de wereld platter wordt en dat er in China of India honderden mensen klaar staan om beter te zijn in wiskunde of scheikunde dan jij en ik (dat laatste is niet moeilijk), roept de vraag op welke vaardigheden ons speciaal kunnen maken zodat we de concurrentie een beetje aan kunnen. Thomas Friedman geeft in zijn 'The world is flat' het volgende lijstje:

  1. great collaborators and orchestrators: wie samenwerking tussen verschillende bedrijven, landen en culturen kan regelen heeft de toekomst
  2. great synthesizers: wie zaken van verschillende achtergrond kan integreren (ook in techniek) komt verder
  3. great explainers: naar mate de wereld ingewikkelder wordt, hebben we meer goede managers, schrijvers, onderwijzers, journalisten, editors, producers en vertellers nodig.
  4. great leveragers: er is steeds meer behoefte aan mensen die andere mensen helpen hun werk beter te doen door nieuwe technologie te integreren in werkprocessen en mensen helpen productiever te zijn.
  5. great adapters: mensen die zich makkelijk aan situaties kunnen aanpassen en 'versatile' (veelzijdig, maar ook veranderlijk) zijn, kunnen de toekomst met vertrouwen tegemoet zien
  6. green people: milieu en alles wat samenhangt met uitputting van natuurlijke hulpbronnen is een groeiende bedrijfstak.
  7. passionate personalizers: wie met passie zijn product of kennis weet aan te passen aan locale omstandigheden en klanten heeft een streepje voor.
  8. great localizers: wie de locale problemen met globale trends weet te verbinden en op te lossen heeft een business.

Geen opmerkingen: