zondag 22 januari 2006

Koers Nutreco stijgt 7%

Afgelopen vrijdag steeg de koers van het veevoederconcern Nutreco fors met 7%, zo valt me op bij het doornemen van de beurs met mijn favoriete beleggingssoftware Vestics. De verklaring is te vinden in een bericht van Dow Jones Newswire op BeursOnline:
Het onderdeel Marine Harvest, waarin Nutreco een belang van 75% heeft, profiteerde in het vierde kwartaal van hogere zalmprijzen. Daarnaast is het resultaat in belangrijke mate beinvloedt door de hogere waardering op de balans van de zalmen die in de kwekerijen van Marine Harvest rondzwemmen.
Interessant dat de winststijging dus vooral komt door de hogere balanswaardering. Die is het gevolg van nieuwe regels voor verslaggeving in het kader van IFRS en in het bijzonder IAS (international accounting standard) 41. Mede om dezelfde reden rapporteerde het LEI in december een hoger inkomen voor melkveehouders.
Allereerst leren we hieruit dat ook voor de landbouw steeds meer de normale verslaggevingsregels opgaan, en dat die ook een nog niet door verkopen gerealiseerde waardestijging als winst zien. Ten tweede is weer eens aangetoond dat het 'anker-effect' zoals economen dat in de behavourial finance kennen, bestaat: als de definitie van een indicator wijzigt realiseert niet iedereen de gevolgen daarvan en baseert men het oordeel nog op de oude definitie. In dit geval gingen analisten uit van een (bij de oude verslaggevingsregels behorende) lagere winsttaxatie en vandaar de stijging. In zijn nieuwbrief noemen de IRIS-analysten van de Robecogroep de winst dan ook van 'inferieure kwaliteit'. Ten derde leren we hier uit dat straks bij daling van de zalmprijzen, ook de daling groter zal zijn dan vroeger: inkomens en winsten gaan meer schommelen door de nieuwe regels. Maar dat hadden we als onderzoekers al in de literatuur voorspelt. Jammer dat ik de aandelen Nutreco vorig jaar al had verkocht, heb je eens "voorkennis" en dan handel je er nog niet naar.

Geen opmerkingen: