zaterdag 15 oktober 2022

de historie van bewerkt voedsel

 is de kop van een kader in de VORK van september 2022. In het artikel  van Michiel Löwik met de titel Wel of geen richtlijn voor (ultra) bewerkt voedsel?. Voedsel is bewerkt sinds de uitvinding van het vuur, "Voor de eerste wereldoorlog bestond het bewerken van voedsel uit simpele handelingen als schoonmaken, sorteren, snijden, hakken, pureren, malen en verhitten gevolgd door inblikken, bevriezen en verpakken. In de jaren dertig van de vorige eeuw ging de voedingsmiddelenindustrie over op het uit elkaar halen van voedingsmiddelen. Deze aanpak werd versneld tijdens de Tweede Wereldoorlog om in de vijftigere jaren een hoge vlucht te gaan nemen. Met combinaties van hitte, chemicaliën en druk werd voedsel uit elkaar gehaald en tot nieuw voedsel gecombineerd". 

Boeiend. een verdere literatuurverwijzing heb ik in het artikel overigens niet gevonden/

Geen opmerkingen: