We keken of we wel wat perspectief kunnen scheppen met inkomensstromen uit eco-systeemdiensten en de consument via bijmengen verplicht te laten verduurzamen - dat als een niet-vrijblijvende bijdrage om het niet allemaal bij boeren neer te leggen. En verder is het vooral de systematiek die we eerder bij de Rli ontwikkelden in Boeren met Toekomst: duidelijke lokale milieunormen, certificeren, handhaven. gebiedsprocessen en bijdragen van consument en keten. En omdat het inregelen daarvan wel een paar jaar duurt kun je nu ruimte maken door afromen rechten en eventueel een soort SLOM of Braakregeling om rechten tegen vergoeding te schorten of in te nemen. Toekomst met Boeren heet dit advies. Je vind het hier. Politiek gaat natuurlijk over ethiek en macht, maar hopelijk helpen wat inhoudelijke suggesties ook om in de polder tot werkbare oplossingen te komen.
weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
donderdag 18 augustus 2022
Toekomst zoekt boer
Afgelopen weken deed ik mee met de Initiatiefgroep Regie op Ruimte. Die stelde vorig jaar suggesties op voor de kabinetsformatie (met een beroep om weer ruimtelijke ordening te voeren) en voelde zich nu geroepen iets te zeggen over de toekomst van de landbouw in de Deltametropool en de maar voortdurende stikstofcrisis.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten