zondag 13 maart 2022

potvisstrandingen

In de wetenschap wordt er van alles uitgezocht. Een paar jaar geleden publiceerden Smeenk en Evans in het blad Lutra een overzicht van alle bekende potvis (sperm whale) strandingen op Noordzeekusten dis in de geschiedenis zijn opgetekend. Ik kom daar achter omdat G.R. Heerebout een kort artikeltje (2 pagina's) in Zeeland schrijft over een stranding bij Biervliet (toen nog een eiland) in 1429. Met tekening van de vis, wat dus vermoedelijk de oudst bekende potvistekening in Nederland is. Deze stranding moet nog aan te lijst van Smeenk en Evans worden toegevoegd.

Ik downloadde hun open access paper, en inderdaad staat de stranding van 1937 bij Terneuzen er ook in. Blijkt op de Middelplaat geweest te zijn, op 24 februari. Het ging om 2 dieren, van 18,5 resp. 16 meter, en ze vermelden een hele lijst literatuur.en doen de suggestie dat een van de dieren in januari al in Yorkshire was gestrand. 

Mijn fascinatie voor die stranding beschreef ik al eens eerder: de dieren werden tentoongesteld in Rotterdam en daar is een mooi filmpje van. Daarna gingen ze naar de destructor, de Gekro. Misschien moeten we dit verhaal voor Zeeland nog eens verder documenteren. 

Geen opmerkingen: