donderdag 3 maart 2022

Oekraïne, GLB en F2F


 De oorlog in Oekraïne zet de graanmarkt op stelten: prijzen stijgen sterk, er is ook angst dat in april de zomergranen niet gezaaid kunnen worden. Of kunstmest te duur voor mais, en dat men dan soja teelt (ook goed). Wat aanleiding geeft tot discussie of de Farm to Fork strategie, die voorlopig toch niet geïmplementeerd is, in een nieuw daglicht komt te staan.

Op Twitter leidt dat ook tot koren op de molen voor de tegenstanders van stikstofbeleid en als gevolg krimp van de veehouderij. Dat lijkt me kortzichtig: bij hoge veevoerprijzen is het signaal dat er minder voer en meer graan voor consumptie moet worden geteeld. In de vorige oorlogen in Europa daalde het aantal stuks vee, grasland moest worden gescheurd, inlands graan bijgemengd. 

Zodat ik toch maar op Twitter zette: A review could lead to the conclusion that envi problems are more in animal production than plant. And that feed is the first to suffer in times of war. Conclusion should be a faster shift to plant proteins in the diet. Like a faster shift in the energy transition is needed

PS de zonnebloem is de nationale bloem van Oekraïne. Leek me gepast. Foto's genomen in het land waar Putin zijn carrière als spion uitoefende. 

Geen opmerkingen: