zondag 23 mei 2021

suiker(bieten)reclame uit 1960

Gisteren ging het hier over de uitgaves "Aktualiteiten van de landbouw op de zeeuwse eilanden" (zo staat het op de titelpagina, met een k en zonder hoofdletter Z). Vandaag uit de uitgave 1960 van de direktie van de landbouw van het Ministerie van landbouw en visserij twee grappige reclames. De ene van de onvergetelijks VCS Dinteloord, een voorloper van wat nu de Cosun Beet Company genoemd moet worden. Met toen fabrieken in Dinteloord, Roosendaal en Zevenbergen. Interessant is dat de helft van de advertentie ook de boerin aanspreekt als potentiele koper van de "smakelijke en voedzame produkten". 

Grappig kaartje ook op de achtergrond: het Zeeland van voor de Deltawerken. De uitgave bevat een artikel over de mogelijke gevolgen van het "Drie-eilandenplan" (de afsluiting van het Veerse gat en de Zandkreek). Daarbij viel 450 ha schorren met goede landbouwgrond droog, zou de afwatering beïnvloed worden, kwam er zoet water en waren er gevolgen voor het transport. 

De andere advertentie komt van concurrent CSM. Die had 7 fabrieken, waaronder de Wester Suikerraffinaderij in Amsterdam maar ook nog fabrieken in Oud-Beierland en Steenbergen. En bijkantoren (ik vermoed van hun bietenagenten) in Goes Tholen, Helmond, Stampersgat, Geldermalsen, Emmeloord en Statendam. Van Emmeloord werd gemeld dat het in de NOP lag, en Statendam kende blijkbaar iedereen. Ik associeer het met de boot van de Holland-Amerika Lijn en inmiddels een flatgebouw in Rotterdam, maar Google (Maps) kan me niet vertellen waar dit plaatsje lag. 

Geen opmerkingen: