vrijdag 26 februari 2016

boeren-facebook in Cambodja

Tot slot van mijn reisreportages een mooi berichtje uit de Phnom Penh Post van 30 januari 2016: de lancering van agribuddy.com. Software ontwikkeld in Siem Reap (uitvalbasis en uitgangscentrum van Angor Wat), door een Japanner, Kengo Kitaura. Die kwam in 2010 als ondernemer naar Cambodja en probeerde een 1000 ha cassave plantage op te zetten (of dat gelukt is vertelde het verhaal niet).
Hij had daarbij de grootste moeite om informatie boven water te krijgen over leveranciers, prijzen etc. Tegelijkertijd zag hij een toenemend gebruik van smart phones, die echter vooral werden gebruikt om te gamen en te facebooken. Reden om Agribuddy te ontwikkelen. Waarin je bedrijfprofielen kunt uploaden en desgewenst ook je balansgegevens om je kredietprofiel te documenteren. En verder dus informatie kunt uitwisselen. Er is ook een YouTube videootje.
Of het een succes wordt weet ik niet (het formaliseren van tal van informele informatie is nog niet zo makkelijk), maar het geeft wel aan dat de ict ook doorzet bij boeren in ontwikkelingslanden.

Geen opmerkingen: