zondag 12 april 2015

De friutuur-zaken van Woerden

Concurrentie is goed voor lage prijzen en voor innovatie. Rivaliteit misschien ook wel. Een bekend voorbeeld zijn de bedrijven Adidas en Puma in Herzogenaurach, Beieren. Het begon met Puma, maar toen kregen de broers Dassler ruzie en zag Adidas het licht, beide bedrijven beconcurreren elkaar fors vanuit dezelfde stad.
En zo is Woerden de hoofdstad van de frituur-installaties. De NRC had er donderdag 9 april een mooi verhaal over.
Het begon na de oorlog met het bedrijf Florigo. Van Floris Goes, die tijdens zijn diensttijd in Wolverhampton het bereiden van fish and chips had gezien en bedacht dat het frituren wel efficienter kon. Hij begon samen te werken met ene Quirinus Bakker, die aanhangwagens maakte voor de ERU-smeltkaasfabriek - die van Goudkuipje.
Ruzie leidde tot een splitsing en Bakker begon een eigen frituurovenmerk: Perfecta. Daar bleef het niet bij. Van frituurovens ging het ook naar frituurwanden en dat leidde naast Florigo ook tot een bedrijf/merk Kiremko. Beide merken gingen ook in frietfabrieksinrichtingen. En dan is er QBTEC dat de bakwanden van Quirinus Bakker (QB) inlijfde.
Net als bij Puma en Adidias is of was de concurrentie tot op de werkvloer voelbaar: switchen van werkgever was not done. Stimulerende rivaliteit dus.
Een reactie posten