donderdag 12 februari 2015

Duitse bio

De Frankfurter Allgemeine deed gisteren verslag van de opening van de BioFach. Het gaat goed met de consumptie van biologische producten in Duitsland, de omzet loopt naar de 8 miljard (op een totale levensmiddelenmarkt van ruim 200 miljard).
Dat is in toenemende mate eten van over de grens: waar de consumptie vorig jaar met 4,8% steeg, werd het areaal maar met 2,7% uitgebreid tot ruim een miljoen ha.
Als een van de redenen van het achterblijvende aanbod wordt in de FAZ de schuld gegeven aan het Duitse alternatieve energiebeleid. De vraag naar bio-energie zou de grondprijzen opdrijven en daarmee via de pacht de kosten van biologische productie. Daar is wel wat op af te dingen (in Nederland stijgen de grondprijzen ook), maar het is een interessante controverse in de bio-wereld.
De FAZ beschrijft ook nog een tweede controverse: die tussen de fundi's en de realo's in de biologische wereld. Het aantal aangeslotenen bij de donkergoene bio (Demeter, Bioland, Naturland) is maar met 0,6% gegroeid, tot 12.420. Maar er zijn ook nog 11.517 boeren die biologisch boeren volgens de EU richtlijn, zonder verdere top-up. Dat aantal groeide met 7%.
En die laatste groep levert ook producten aan de Aldi en de Lidl en de Norma. En wordt nu weggezet als discount-bio. Volgens Europarlementarier Martin Hausling is dit "verramschen" uiterst problematisch omdat het bij de consument steeds meer de verwachting wekt dat Bio ook billig moet zijn.
Doet denken aan de discussie in de jaren 90 of bio wel in de supermarkt thuis hoort....

Geen opmerkingen: