Waarom wordt er in Nederland zo weinig kefir geproduceerd? Die vraag bereikte me twee weken geleden van een auteur die aan de NRC en een universiteit in het Noorden des lands is verbonden. Tot nu toe hebben we het antwoord niet kunnen vinden. Wie helpt?
Kefir is een gezonde zuiveldrank uit de joghurt-familie die als een natuurlijk antibioticum werkt en iets licht-alcoholisch heeft. Zie ook de wiki.
Mijn vragensteller meldde dat ze in Rusland miljoenen liters per jaar produceren, in en met dezelfde machines
waarmee ze yoghurt maken!
In Turkije is kefir een eeuwenoude traditie. In Berlijn, Wenen en Parijs kun je verse kefir kopen,
van koeien-, en schapen-, én geitenmelk!
In het oosten van Duitsland ontmoette ik afgelopen week zelfs Nederlanders die aan het consumeren geslagen waren. Mijn vragensteller ziet er een
ideaal product in voor zelfzuivelende boerinnen én hun Turkse buurvrouwen, als
gastbrouwers én afnemers.
Kortom, wie weet waarom we de Kefir in Nederland niet doorbreekt? Zijn we daar te conservatief voor? Is de concurrentie van karnemelk (dat men in het buitenland weer niet pruimt) te concurrerend ? Je reacties graag hieronder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten