zondag 13 november 2011

Groeten uit Rio

Venetie - detail
Afgelopen dagen was ik in Rio, de stad die voluit San Sebastian de Rio de Janeiro heet. Omdat de Portugezen er voor het eerst op 22 januari (St. Sebastiaan) de baai binnen voeren. En dachten dat het een riviermonding was, maar dat was fout, Rio heeft helemaal geen rivier.

Enfin, ik was er voor een bijeenkomst van de Wye City Group die er de tweede editie van zijn handboek over monitoring van plattelandsontwikkeling en meten van inkomens publiceerde en bediscussieerde.

Interessant om te zien dat er steeds minder verschillen zijn tussen Noord en Zuid. Ik hield een verhaal over de wereldeconomie, de schaarste en transitie problematiek en de gevolgen voor monitoring. Met als boodschap dat de ICT nog veel gaat veranderen in de landbouw. Dat werd goed geillustreerd door een presentatie uit Mozambique, waar de laatste landbouwtelling werd uitgevoerd met laptops en GPS. Vooraf was men bang dat hier en daar uitgelegd moest worden dat de laptop geen bom is, maar dat viel mee. Met batterijen die 8 uur meegaan is er ook stroom genoeg, en vrijwel heel Afrika heeft nu mobiele telefonie. Een van de grootste voordelen: het transport van papieren enquetes valt weg, dat was in het verleden vaak een groot logistiek probleem.

Het meten met GPS heeft nog een voordeel bleek uit een ander paper: het blijkt dat kleine plots van 0,1 of 0,2 ha vaak onnauwkeurig werden opgegeven, vaak te groot. Mogelijk doordat de afronding een grote invloed heeft, of doordat men niet al te klein wil voorkomen. Met als gevolg dat de opbrengst per ha te laag wordt ingeschat. Nu blijkt dat kleinere perceeltjes nog productiever zijn voor de voedselvoorziening dan al gedacht.

Luistertip van vandaag kan niet missen: Astrid Gilberto (in een mooi 1964 filmpje met Stan Getz) en Barry Manilow beide over het strand. (Niet helemaal waar, die van Manilow gaat over een bar, ik meen in NY, die naar het strand is genoemd). En de filmtip: James Bond 007's Moonraker - met de kabelbaanscene op de Suikerbrood-berg in Rio

Geen opmerkingen: