woensdag 18 oktober 2006

terug naar vandaag

Vandaag sloegen we de "eerste damwand" voor een nieuw kantoorgebouw waar het LEI over 16 maanden intrekt. Driehonderd meter van het huidige kantoor in Den Haag. In het plan van de post-modernistische, Spaanse architect Ricardo Bofill die bekend staat om context gevoelige ontwerpen. Het ziet er inspirerend uit.
We bloggen nog even door, want ik begreep gisteren uit de NRC dat het schrijven van verhalen helpt (als een van de weinige therapien) tegen depressies. Dichten niet, want dat is niet narratief genoeg. En het trekt ook nog depressieven, van beroepsschrijvers zijn dat bovengemiddeld. Doorbloggen dus, maar niet te veel.
En dan is er de laatste dagen nog de canon: 50 onderwerpen uit de geschiedenis die we allemaal zouden moeten kennen. Zoals bij alle lijstjes is meteen de vraag wat er ontbreekt. Het zal je niet verbazen dat de opmerking hier gemaakt wordt, maar landbouw en economie scoren niet hoog. Met enige goede wil arresteer ik de Hunebedden (landbouwvolk), Beemster, van Goch (aardappeleters en zonnebloemen) en 1953 (watersnood). En misschien de VOC en de buitenhuizen. Maar geen Batavieren, Bintje, Staring, IJsselmeerpolders. Geen koeien en tulpen. Kortom: kan Frau Antje er niet in?

1 opmerking:

Peter zei

Wat nou? De Batavieren en de IJsselmeerpolders niet? terwijl dat toch duidelijk maakt waar Nederland en de nederlanders van afstammen?
Als je ieders stamboom helemaal doortrekt, dan zal blijken dat elke nederlander van import-komaf is. Dat besef geeft toch een heel andere kijk op het nederlanderschap?
En dit land was toch ooit grotendeels water en moeras? Herinnert u zich het Loesje-affiche nog waarop stond dat als we hier alles weer helemaal echt nederlands wilden hebben, we dan een groot del van het land terug aan de zee moesten geven?