zondag 16 april 2006

vrolijk pasen - op het platteland

In deze tijd van PC-globalisering wordt ook Pasen een feest voor de herbeleving van regionale cultuur. Paasvuren trekken meer mensen dan ooit, ook al zijn er plaatselijk problemen met de milieuvergunning en ik zie net op nieuwssite nu.nl dat er in het noorden van het land stankoverlast is van Duitse Paasvuren. Oud NAJK-voorzitter Jehan Bouma organiseert cursussen schapen-bevallingen: lammeren gegarandeerd in zijn kudde van 600 ooien.
Waar Pasen nog niet zo lang geleden de aanleiding was voor een dagje weg of de meubelboulevard, lijkt het ook een familie- en vriendenfeest te worden: de grootgrutters melden een fantastische omzet. Ook dat past in de trek naar het locale en het huiselijke.
Dat het platteland daarbij in opmars is blijkt ook uit twee andere berichtjes in de kranten van afgelopen dagen: op de catwalks van de modehuizen wordt stro gebruikt en er zijn modellen gesignaleerd met touw in plaast van een riem om het middel. En de regionale cultuur is inmiddels zo sterk (en tv-series maken zo goedkoop) dat regionale tv-zenders veel succes hebben met drama-series in dialect. Zoals op dit moment Herman Finkers die hoogtijdagen beleefd als Twents loonwerker in tijden van MKZ. Binnenkort op de landelijke tv met ondertiteling - leuk voor de diaspora en de stadse mensen. Overigens had Paul van Vliet daar vroeger al een schitterende cabaretsketsch over. Ik wens u regi0naal een Vrolijk Pasen.

Geen opmerkingen: