De constructie is nu om een B.V. op te richten die ook toetreedt dot de maatschap. Je gaat dus (eventueel samen met vrouw of kind(eren)) een maatschap met de B.V. aan. Dat kan fors belasting schelen zo rekenen de heren ons voor. Later wil je wellicht het geld weer uit de B.V. halen en consumeren, maar ook dan blijft er een voordeel, en dan hebben we het nog niet over stakingswinsten of feit dat je inkomen op oude dage wellicht lager is. De constructie bestaat al lang buiten de landbouw en begint nu ook in de agrarische sector opgang te maken, zo begrijp ik uit het stuk. Naast de schaalvergroting zullen de inkomens van afgelopen jaar de opgang wel bespoedigen, zo vermoed ik. Dit gezien de resultaten die WEcR in de raming van inkomens voorziet.
Ook opvallend: hetzelfde accountantskantoor raadt ook aan de grond te herwaarderen naar de huidige waarde op het moment dat er een maatschap wordt aangegaan of zo'n B.V. wordt opgezet. Men denkt dat de overheid de vrijstelling afschaft. Zou best eens kunnen, maar of dat dan met terugwerkende kracht kan? Er is wellicht wat voor te zeggen. Niet alleen is er geen grond voor de regeling, maar als ze door emissie-eisen minder waard zou worden, is het verlies ook aftrekbaar.
Het stuk laat bij mij in ieder geval de indruk na dat het met het fiscale klimaat in Nederland voor ondernemers best wel snor zit. Dat er wat bureaucratie en administratieve lasten voor nodig zijn zou ik maar op de koop toenemen.