weblog over de toekomst van de Nederlandse landbouw en het platteland. Gemotiveerd vanuit het werk als econoom, de nevenfuncties als bestuurder en de woonomgeving van de moderator, maar als persoonlijke stellingname geheel buiten de verantwoordelijkheid van mijn werkgevers - zoals het hoort bij een weblog.
dinsdag 31 december 2024
zondag 29 december 2024
Top2000 nostalgia
Ik leerde dit jaar nog bij over Het Dorp. In januari komt het boek Daarom zijn boeren boos uit, waarvoor ik een verhaal leverde over de economische ontwikkeling van het Nederlandse voedselsysteem. Ik kon niet nalaten ook Het Dorp nog te citeren. De reviewer, een echte historicus, wees me op het feit dat het lied weliswaar in 1974 een hit werd, maar toen al een paar keer eerder was uitgebracht, o.a. op de flispdie, als B-kantje dus. Hugo Verhage alias Friso Wiegersma maakte zijn bewerking van het Franse bergboerenlied al in 1965, een jaar na de Franse hit. Zie de wiki Maar toen was de behoefte aan nostalgie nog niet zo groot.
De zigzag-figuur suggereert dat we volgende jaren weer eens een forse piek krijgen. Misschien dat al die opkoopregelingen en de sterke schaalvergroting die de markt en beleid veroorzaken voor een boost kunnen zorgen?
zaterdag 28 december 2024
toekomstverkenning
Volgens hen moet verbeeldingskracht voldoen aan de eisen van de retorica: de visie moet waarschijnlijk zijn in termen van interne consistentie, (logos), scenario's moeten geloofwaardig zijn in relatie tot verwachtingen van het publiek (ethos en leiden ze tot emotionele betrokkenheid van het publiek (pathos), die moeten er mee aan de slag. En ze voegen er een vierde aan toe (kairos) aan toe: wordt het momentum benut.
dinsdag 24 december 2024
maandag 23 december 2024
Lege kerken
De Vlieger gaat natuurlijk ook nog in op de huidige polarisatie en dat veel mensen boos zijn. Het vooruitgangsgeloof komt niet verder vooruit. Er is een roep om afrekening met het vooruitgangsgeloof. Dat is geen andere mening, maar een populistisch geloof. Wat je naar mijn eigen mening dan toch aan beide kanten herkent, maar dat terzijde.
De auteur haalt K.H. Miskotte aan, dat woede, eer, trots de held, miskenning, strijd en omarming van chaos geen ontsporingen zijn maar de deugden van een consistent waardenpatroon, dat in de oude Germaanse stammencultuur essentieel voor overleven was. De beschaving van de Verlichting is later aangeleerd vanuit de kerstening en verdwijnt met de kerk. Nu schreef ds. Miskotte in het Interbellum en lag dat Germaanse wellicht voor de hand. Maar het schijnt dat Bas Heyne recent in zin essay in de uitgave van Brieven aan een Duitse vriend van Albert Camus soortgelijke opmerkingen heeft gemaakt.
Europa is daar waar een kerk staat, zo zou Helmut Schmitt ooit hebben gezegd. Goed dat ze behouden blijven in andere functies, zo blijkt uit de andere artiekelen.
J. de Vlieger: Geen woningnood voor God in: Tijdschrijft Zeeland, 2024/4
zondag 22 december 2024
grondmobiliteit en jonge boeren
donderdag 19 december 2024
GGG in gebiedsprocessen
Janssen definieerde de gebiedsprocessen in de Gs: Grond, Gemeenschap en Geschiedenis. En liet het aan het publiek over om in te schatten of de BBB ook GGG kan zeggen.
zondag 15 december 2024
chief science offcer
Momaas (tot voor kort ook directeur PBL) reflecteerde op de verhouding beleid en kennis. Een boeiende interface gezien bv. het OMT bij de Coronacirisis of de stikstofmodellen. De politiek zou het weer wat meer over afwegingen op basis van waarden moeten hebben, en minder geitenpaadjes zoeken in de modellen. Dat geldt overigens ook voor andere belanghebbenden, inclusief de expliciet benoemde gepensioeneerde ex-wetenschappers en experts.
De oplossing zoek Mommaas niet in weer een adviesorgaan of zo. Wel vindt hij dat iedere verstandig opererende organisatie een chief scientis / chief science officer moet hebben die in een wat vrije rol de biasses in de interface ter disscussie stelt. Helemaal eens.
donderdag 12 december 2024
Metaalkathedraal
Het was in De Meern, nu ook Utrecht. In de Metaalkathedraal. Staat aan de Oude Rijn en is in de 19e eeuw gebouwd als kerk. Na de tweede wereldoorlog geconverteerd naar een metaalfabriek, waar onder andere zijnspannen voor motoren werden gemaakt. En een aantal jaren geleden door een aantal mensen gekocht en veranderd in een broedplaats van creativiteit. Een werkplaats ook met een (naar ik hoorde goed) restaurant en een bakkerij.
dinsdag 10 december 2024
goetgevonden
Dat goetgevonden (met een t) komt uit de vaste formule die de griffier gebruikte. Is nae deliberatie goetgevonden en de verstaen, zo scheef hij tussen 1576 en 1796.
maandag 9 december 2024
Lessen uit het Westland
Leek me een mooie basis om weer eens aan de orde te stellen dat er bij technische innovatie als gevolg van bv. hogere arbeidskosten of milieueisen een spanning is tussen de concurrentiepositie van individuele bedrijven en van de sector. Een van de eerste dingen die ik op het LEI ooit van directeur Jan de Veer leerde. Prima om dus in te zetten op technische innovatie, maar wees eerlijk en zorg voor goed beleid voor wie moet stoppen. En suggereer niet dat dit voor alle boeren een goede oplossing is maar benoem de sanering. Dat lijkt me althans de les voor bestuurders.
donderdag 5 december 2024
Daarom zijn boeren boos
Is de titel van een boek vanuit de Foodlog community dat in januari uitkomt en waaraan ik enkele stukken bijdroeg. De marketing is begonnen. Klik hier.
dinsdag 3 december 2024
scheiden of verweven
Blijkbaar levert dat spanningen op. Afgelopen jaren was een groot deel van het middengebied van maart tot eind augustus niet toegankelijk vanwege het broedseizoen, dus werden wandelroutes van mensen (en honden) behoorlijk beperkt in zijn varianten. Blijkbaar is het niet genoeg. Nu zijn er hekken geplaatst om gebieden waar ik zelden iemand zag helemaal af te schermen. De natuur achter het hek. Ben benieuwd of dat nu in de zomer ook nog eens afgesloten wordt, of de routes weer beschikbaar worden.
Wat in mijn appreciatie niet helpt is dat de hekken zijn gezet op een moment dat een boer het niet zou wagen met zijn tractor het land op te gaan. Misschien had daarom de loonwerker juist tijd. Maar hier en daar is het nu een modderpoel waar de wandelaar beter tot in maart weg kan blijven. Sommigen zullen zich afvragen of het gebied niet twee keer zo groot had moeten zijn, en er wat meer boerengrond ernaast had moeten aangekocht om natuur en recreatie meteen te scheiden. Enfin, al doende leert men.