maandag 25 mei 2020

Amsterdam en Urk

Nu we het toch over Flevoland hebben: Urk hoorde lange tijd bij Amsterdam. De stad kocht het eiland in 1660 voor 14.000 gulden, in die tijd best een aardig bedrag. Dan hadden ze een tussenstation voor hun schepen die via de Zuiderzee naar de Noordzee voeren en daarbij om het Enkhuizerzand heen moesten en dus bij Urk voor de deur langs kwamen.
Ik lees dit feitje in een aflevering van Ach lieve tijd - de historie van Flevoland en de Flevolanders. Een serie thematische bladen die Waanders in 1990 / 1991 uitgaf en die je dan samen kon bundelen in een map.  Met veel fotomateriaal. Hier en daar wat typo's in foto-onderschriften maar verder een leuke serie.
Het begin van het Zuiderzeeproject was overigens niet alleen de Zuiderzeewet die in 1918 door de kamers ging en die altijd wordt gekoppeld aan de overstromingen van 1916 met de hoge voedselprijzen en voedseldistributie van WO I als nevenargument. Al in de troonrede van 1913 zei koningin Wilhelmina "Ik acht de tijd gekomen voor.." Maar misschien was het grootspraak van haar minister Lely.

Geen opmerkingen: