zondag 10 mei 2020

advertenties uit De Veldbode

Komende weken af en toe wat foto's van oude advertenties. Ik vond in mijn Zeeuws Archief een exemplaar van De Veldbode uit 1923. Dit geïllustreerd weekblad voor de land- en tuinbouw was jarenlang een concurrent van De Boerderij. Werd uitgegeven in Maastricht. En had van tijd tot tijd special issues.
Zoals die met het verslag van de landbouwmanifestatie uit 1923, georganiseerd door het NRS (Nederlands Rundvee Stamboek) en het Trekpaard (het stamboek van de Belgische trekpaarden). Met een defilé voor Koningin Wilhelmina met praalwagens uit de provincies. Het moet een grootste happening zijn geweest. Ik bespaar de lezer en mijzelf alle verslagen van de keuringen en wedstrijden.
Wat zo leuk is aan het blad zijn de advertenties. Met bekende namen, de eerste stationaire motoren en de Fordson tractor (je moet maar durven tussen al die paarden), en vooral veel bekende zeeuwse namen met (paarden)folkstallen. Brooijmans, Delst, Kosten, Sneep (Ditnteloord) en alle Zeeuwsvlaamse namen. Maar ook veevoer van Duyvis / Calvé. En uitgangsmateriaal van de Wilhelminapolder en Van der Have. het is een wereld die niet meer bestaat, het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets. Maar ik beleefde er wel plezier aan.

Geen opmerkingen: