maandag 29 april 2019

Sendai

Afgelopen week was ik in Japan. Voor de G20 MACS - de Meeting of Agricultural Chief Scientist. En Nederland mocht ook weer mee doen. Het ging over adoptie van maatregelen rond klimaatveranderingen en phytosantaire issues. De vergadering was in Tokio, waar ik 4 jaar geleden ook was - dat was een prettig weerzien van dezelfde hoogte punten op onze vrije zaterdag.
Bijzonder was de excursie die het Japanse ministerie had georganiseerd naar de omgeving van Sendai, een grote stad ten noorden van Tokyo waar we ons per Shinkansen, de Japanse TGV naar verplaatsten. De regio Miyagi is zeer getroffen door de tsunami bij de Fukushima kernramp in 2011. In totaal lieten 18.000 mensen het leven bij vloedgolven van 6 meter en meer. Zo'n 20.000 ha landbouwgrond werd overspoeld met zout oceaan water en bedekt met troep.
Maar de overlevenden zijn niet bij de pakken neer gaan zitten en de regering is actief aan de slag gegaan. Onder andere met ruilverkaveling. En inmiddels is 88% van de grond weer in productie en is het geproduceerde veilig. Alleen van het wild wordt nog 20% afgekeurd.
Na enkele lezingen bezochten we eerst GRA inc., een aardbeienfarm. We werden toegesproken door een van de directeuren. Deze zoon van een aardbeienteler had in 2011 een software start-up in Tokyo, De ramp leidde tot een beslissing terug te keren naar de geboortestreek en in het gebied wat te betekenen. Met een leeftijdsgenoot en diens vader, een aardbeienteler, besloten ze GRA op te zetten. Een aardbeien telend bedrijf maar dan anders. Kassen met warm en koud waterleidingen langs de planten op substraat om het seizoen een maand eerder te beginnen en later te eindigen. Ze ontwikkelden een merk en verkopen duur verpachte aardbeien (tot 10 dollar voor een schaaltje van 10) in dure winkels in Tokio, Singapore, Hongkong en elders.
De kassen zijn ook een trainings- en experience centre. Er stond 15 jaar voor het opdoen van alle vaardigheden van een goede aardbeienteler. Bij GRA leer je het in een jaar en krijg je daarna op je eigen bedrijf begeleiding en voorlichting.  En bezoekers kunnen voor 20 euro een half uur onbeperkt plukken. Ze smaken heerlijk. En er is horeca met koffie en aardbei.
Weer een mooi voorbeeld van hoe een terugkomer die de wereld van de grote stad en het platteland kent en tot nieuwe combinaties komt.

Geen opmerkingen: