zondag 7 april 2019

Dijon in de boeken

Dijon verdient onze belangstelling. Het is een agri-food ecosysteem dat trots is op tal van microklimaten in de omgeving. En een lange traditie heeft in de voedselverwerkende industrie. Van mosterd en cassis de Dijon tot een soort gemberkoek (pain d'espices).
Het was in de Middeleeuwen ook een tijdje het bestuurscentrum voor Nederland: Filips de Stoute, Jan zonder Vrees, Filips de Goede, Karel de Stoute , Maria van Bourgondië -het middelbare school rijtje kwam er weer helemaal boven.
De Bourgondiërs - aartsvaders van de Lage Landen, een boek van 600 pagina's van Bart  Van Loo staat momenteel op de bestsellerlijst. En of dat niet genoeg is, is er nu ook Lotharingia van Simon Winder. In een interview in de NRC prijst hij zijn boek aan als nodig om de 1000jarige relatie tussen Frankrijk en Duitsland te kennen. En Karel de Stoute was een van de weinige heersers die het lukt om gedood te worden tijdens een veldslag, en nog een zinloze ook.

Geen opmerkingen: