maandag 13 februari 2017

terug uit de VS

Ik was dus afgelopen dagen even naar Washington voor een vergadering. Verschillende mensen vroegen zich af of ik nog wat van de controverses rond de nieuwe president zou merken. Bij mijn gastheren en dames niet echt, in November was het meer een issue. Maar dat kan komen omdat er overheidsdienaren bij waren of we meer zaken te bespreken hadden.
Wel legde een hoogleraar internationale handel me uit dat hij ineens weer door Democraten gevraagd wordt om over agricultural trade te spreken. Zijn uitleg van de politieke wending was dat de Republikeinen altijd een grote groep America First kiezers hadden die vrij negatieve beelden hadden bij de qua normen liberale Europeanen en de "onbetrouwbare, ondoorgrondeliljke" Aziaten. En de Democraten geloofden voor een groot deel ook al niet in handel die banen op de tocht zet. Maar afgelopen decennia hebben presidenten van verschillende kleur de handelsverdragen door het congress gesleept door het grote midden te zoeken. Trump heeft ingezien dat dat grote midden door de crisis verschrompeld is, en dat hij de buitenkanten kon verenigen.
Bij de douane was het stil, maar dat kan komen door weinig vliegverkeer vanwege de sneeuwproblemen in de ochtend en rond New York, Toch kwam ik  laat aan in het hotel want de taxichauffeur van de shared van was fel anti-Trump. In LA geboren van Spaans-Canadese achtergrond (en met ook een paspoort van dat land als het nodig was) kon hij de Twitter-stijl en de consistentie van het voldoen aan verkiezingsbeloftes nog wel waarderen maar inhoudelijk was het oorlog. Hij voorspelde een geblokkeerde overhead als over anderhalf jaar het congress deels weer verkozen wordt, en dacht dat het niet goed zou aflopen met de president: impeachment of de weg van Kennedy en Lincoln.
Dat het mij een half uur extra kostte kwam doordat de taxi chauffeur ontdekte dat we een Irakees aan boord hadden die in de VS op een werkvergunning verbleef en in Londen door de maatregelen van Trump getroffen was. De man had er dagen gebivakeerd, was toen maar teruggevlogen naar de familie in eigen land en was na de gerechtelijke uitspraak nu van Doha naar Washington gevlogen na eerst nog eens uren in Doha rondgehangen te hebben omdat de vlucht naar NY door sneeuw was gecancelled. Die was volgens de taxi-chauffeur aan zijn bed toe dus veranderde hij de optimale route vlak bij mijn bestemming door eerst maar eens naar dat hotel te rijden. Zo probeerden we nog wat van het imago van de VS te redden.
Een reactie posten