donderdag 18 juni 2015

Insectloze Expo

In december zaten er mensen uit Rotterdam en Den Haag bij ons in de vergaderzaal, naarstig op zoek naar onderwerpen voor de Hollandse inzending op de Expo.  Eerder had Nederland zich niet zo enthousiast getoond: in tijden van bezuinigingen geld aan een paviljoen besteden, en dan ook nog een associatie met het niet zo populaire Europa. En het thema Food zou toch wel door het Italiaanse Slowfood worden gekaapt. Zo had ik al eens eerder begrepen. Enfin nu was er dan toch nog een initiatief van de havenstad met het bedrijfsleven. Of we wat thema's rond innovatie en food konden aanleveren.
En zo kwam het tot een spreadsheet met innovatieve projecten. Een ervan was natuurlijk Insecten als feed of food. Het paviljoen trekt inmiddels veel belangstelling, en de insecten vorige week ook. Maar niet zoals bedoeld. Ik citeer de Telegraaf van 12 juni:

De Nederlandse en Belgische paviljoens hebben voor consternatie gezorgd op de Expo in Milaan. De Italiaanse voedsel- en warenautoriteit ASL nam gisteren de hele voorraad meelwormen, sprinkhanen en andere insecten in beslag die daar werden gepresenteerd als ’voedsel van de toekomst’.
    De experimentele Nederlandse chef-kok Jasper Udink ten Cate gaf een demonstratie hoe je van gebakken meelwormen en saus van algen een smakelijke hap kunt maken. De Italiaanse dierenartsen en ambtenaren van de ASL maakten hier snel een einde aan. Volgens hen waren de wormen en sprinkhanen illegaal het Expo-terrein op gebracht.

    De beestjes vallen volgens de Italiaanse autoriteiten onder de Novel Foods regeling in de EU en moeten volgens die strikte regels ingevoerd worden, ook als het gaat om een ander Schengenland. Dat is niet gebeurd, schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.
    En zo stellen we onbedoeld dan toch weer maar eens wat innovatie-opgaven aan de orde. Die zijn vaak niet alleen technisch maar het gaat ook om aanpassing van wetgeving en andere aspecten van sociale innovatie. Ik vlieg vanavond naar Milaan, morgen geef ik in het EU paviljoen op de Expo een praatje over innovatie. Een mooier voorbeeld dan dit kan ik niet bedenken. 

    Een reactie posten