zaterdag 18 oktober 2014

HackFoodWaste

Veertien pitches van de Hackaton Food Waste mochten we vanmiddag in Eindhoven jureren. Er was weer hard gewerkt en het leverde mooie multidisciplinaire resultaten op. De uitslag met wat toelichting van mijn kant:
  1. De eerste prijs ging naar SUR+, niet alleen een mooie naam en goede presentatie maar ook een al werkende app waarin producenten met een voedseloverschot, transporteurs (die een deel van de tijd ook leeg rijden zonder retourvracht) en voedselbanken en hun klanten met elkaar verbonden worden. Leek me een stap verder dan het Amerikaanse Foodcowboys.
  2. Tradewise gaat na waar je je product naar toe kunt exporteren: een containertje uien op aardappelen naar Sri Lanka? Voer je product en minimuprijs (reserveringsprijs in) en de app kijkt naar welke landen het product toe mag (op basis van een dataset van EZ) en wat dat kost (op basis van een API van UPS met container-transportprijzen). En kijkt zo mogelijk of dat onder lokale prijzen blijft.
  3. Bulleback was eens een keer een app met hardware: een vuilnisbak voor in de keuken met 4 compartimenten in het deksel waarmee te meten is (en met de weegschaal onderin) hoeveel van de vier typen voedsel je weggooit. Komt meteen in de app op de telefoon. Data kun je delen, goed voor wedstrijdjes.
  4. De vierde prijs was een aanmoedigingsprijs, voor het retail concept PUKVA, dat geen producten afprijst, maar voor versheid extra rekent.
Zelf was ik ook nog erg gecharmeerd van enkele apps die zich op kinderen richten: Jacob's Journey draagt via games en challenges als het opsporen van eten in de koelkast dat bijna over de datum is, informatie over. En Heroes laat kinderen leren met een app en flippo's dat mismaakte groente ook prima is. Sharrot was een mooie toepassing om overschotten uit de keuken (zoals de peterselie of andere groenten) die ontstaan als gevolg van te grote portiegrootte in de buurt te delen.
Een reactie posten