zondag 3 juni 2012

25 jaar Nautilus

Gisteren vierden we op de Floriade 25-jaar Nautilus. Mooie bijeenkomst en alleraardigst om ook oud-bestuurders uit te nodigen (waarvoor dank). In een van de programma-onderdelen mochten de oprichters nog eens uitleggen hoe het zo gekomen is, en dat is het waard om vast te leggen.
Terug naar Lelystad, 1987. Daar had de jonge gemeente bedacht om een stuk grond (de Bronsweg) uit te geven aan biologische boeren. Die kwamen van het oude land en konden hun productie uitbreiden. Maar een goede afzetmarkt ontbrak: het aanbod overtrof de vraag van de natuurvoedingswinkels. En dus begonnen Wim Jonkman, Lex Kruit en hun collega's zich te organiseren in Nautilus, dat open dagen organiseerde voor supermarkten en voedingsmiddellenfabrikanten om te laten zien dat er een grootschalig aanbod van biologisch product was.
Inmiddels is meer dan 15% van de bedrijven in de gemeente Lelystad biologisch, zo begreep ik. En de Nautilus-leden zijn na ups en downs goed voor 50 miljoen omzet, waarvan de helft uit glastuinbouw. Niet gek voor 77 leden.

Een reactie posten