donderdag 31 december 2009

lijstje: de jaren nul ten einde - de agri & food top 10

De jaren nul zitten erop. Ter afsluiting een excerpt uit de Top 50 van de Jaren nul, met 9 items die ook de food & agri wereld aan de start van de 21e eeuw beroerden, en op nummer 1 eentje waar we nog achteraan lopen:
10. [50] Double tall decaf soy milk caramel latte macchiato met extra schuim to go: de consument had het voor het zeggen en product differentiatie met service was een voor de hand liggende aanbeveling, ook in veel onderzoeksrapporten
9. [43] Oerbrood: back to basics, nostalgie naar hoe de landbouw vroeger was, een andere trend bij de consument.
8. [40]. De P.C. Hooft Tractor; vanwege de naamgeving in de lijst, maar ook landbouwmachines werden weer veel en veel groter; de SUV rijdsters zochten veiligheid. Onder dat motto mogen tractoren nu ook 40 km/uur.
7. [36] Prosecco en Rosé: Ooit vrouwelijke drankjes, maar de jaren nul hadden iets feminiems en dus werden via het homo circuit eerst rose en daarna prosecco populair. Decadentie mocht, mits het niet te duur was. En zo krabbelde de Europese wijnbouw weer een beetje op.
6. [25] Senseo: individueel thuis koffiedrinken. in ontelbare innovatie-workshops is het voorbeeld van de samenwerking tussen hardware-leverancier Philips, product-leverancier DE en de designers als lichtend voorbeeld aangeprezen. En anders wel de Beertender.
5. [20] TomTom als icoon voor de doorzettende ICT. Op de weg, maar ook in precisielandbouw (terug van weggeweest), in Google en wikipedia, in laptops met wifi, in Hyves en YouTube. Wordt zeker vervolgd. Zelfs in deze lijst
4. [8] De Euro. Bracht Europa echt in huis. Maakte duidelijk hoeveel specialisatievoordelen er in Europa nog te halen zijn - nu nog vooral door nationale fusies en in de jaren 10 door internationale fusies. Zouden we de hoofdkantoren hier weten te houden?
3. [6] 中国 China dus. Mocht in geen enkel rapport over de toekomst ontbreken. Zeker niet toen de wereldmarktprijzen van grondstoffen en agri door het plafond gingen.
2. [4] Het Klimaat. Domineerde eveneens in menige beschouwing. Hoewel er een groepje blijft dat er niet in gelooft. Zij sympatiseren met het protestbord hier op foto.
1. [1] iPod De nummer 1 volgens de makers van de orginele lijst. ICT en individualisme in 1. Agri- & food hadden er minder mee. Maar wat niet is kan nog komen.

Voor de hele lijst, zie: http://www.top50vandejarennul.nl/de-lijst/
Tot slot voor dit jaar: Bedankt voor het lezen en de reacties. Ik wens iedereen een Goede Jaarwisseling.

Geen opmerkingen: