zaterdag 22 april 2023

Ierse voorlichting

 De april uitgave van de European Review of Agricutlurral Economics is met meer dan 600 pagina's de dikste uitgave uit de historie. Er staan o.a. een paar analyses in van het Ierse publieke voorlichtingssysteem van Teagasc. 

Parikoglou et al keken naar de invloed van de voorlichting op de totale factor productiviteit, een maat voor de efficiency of concurrentiekracht  van de bedrijven. Tussen 2008 en 2017 was technologische verandering de grote stuwkracht achter de groei van de TFP.  Die had nog groter kunnen zijn als schaalvoordelen beter waren benut (m.a.w. de structuur sneller verbeterd was) maar dat werd wel deels opgevangen doordat de voorlichtingsdienst positief bijdroeg aan de groei van de concurrentiekracht. Het voorlichtingseffect is nog geen 10% van het technologie-effect en men ziet ook nog een daling in de loop der tijd. Hoe dat komt is niet zo duidelijk. Er wordt gespeculeerd dat groepsvoorlichting minder effectief wordt als je de samenstelling van de groepen niet af en toe veranderd (onduidelijk is of die groepen voor 2008 dan nog niet bestonden). Er zou ook een levenscyclus-effect kunnen zijn: boeren in de dataset zijn ouder geworden en leren niet meer zo  makkelijk, of investeren niet meer voor de toekomst als opvolgers niet aan de horizon verschijnen. Wellicht dat de publieke voorlichting zich ook meer op duurzaamheid is gaan toeleggen, maar daar zwijgt het artikel over. 

Een paper van Balaine et al. keken naar ongeveer dezelfde groep melkveehouders en de mate waarin ze participeerden in de publieke voorlichting en de mate waarin boeren de aanbevolen praktijken met economische en duurzaamheidsvoordelen (win-win) overnamen. De onderzoekers zien maar een beperkte samenhang tussen participatie in voorlichtingsactiviteiten en met de adoptie van gewenste praktijken. Het duurzaamheidseffect is ook niet erg sterk. De auteurs zijn dan ook kritisch op een win-win aanpak (doe iets aan het milieu, goed voor uw portemonnee) en op het stoppen van veel geld in publieke voorlichting onder het mom dat het bijdraagt aan duurzaamheid. 

Geen opmerkingen: