maandag 6 december 2021

Albert Cuyp

Vanmiddag waren we in Dordrecht voor de tentoonstelling ter ere van de 400ste geboortedag van Albert Cuyp. In de 17e eeuw een lokale grootheid die riviergezichten en veestukken schilderde. Een van onze grootste landschapsschilders, die nog voortleeft in de bekendste Amsterdamse voedselmarkt. Maar die na zijn dood wat in vergetelheid raakte tot hij door de Engelse jet set werd ontdekt - de landed gentry kocht zijn schilderijen op. 

Interessant is het inzicht dat de onderwerpen van de schilderijen van Cuyp op zijn minst deels door de markt werden bepaald, en er dus in de 17e eeuw een markt was voor schilderijen die trots uitstraalden op de eigen stad maar ook op het landelijk gebied. De elite wilde blijkbaar pronken met het grondbezit en wat koeien, en dat past wonderwel in de theorie van Bas van Bavel die we hier eerder bespraken. 

En 100 jaar later storten de Engelsen zich op de modernisering van de landbouw, werden rijk op hun grootgrondbezit waar ze hun landhuizen lieten bouwen. Die wilden ook wel een stukje vee aan de muur want ze waren zeer betrokken bij hun bezit. De tentoonstelling meldt een aantal voorbeelden van modelboerderijen met zuivelbereiding, haast industriĆ«le ondernemingen. Turner, Constable en anderen waren als kunstenaar meer van het schilderen van licht geportretteerd en bouwden voort op Cuyp. Ook de barrons, knights en lords zullen daarvan genoten hebben, maar de rol van het vee was er blijkbaar ook. 

Mooie tentoonstelling, gaat dat zien. 

Geen opmerkingen: