maandag 28 mei 2018

radical markets

Ook nog een boek signalering uit The Economist van 12 mei: Eric Posner en E. GLen Weyl schreven Radical Markets - Uprooting capitalism and democracy for a just society.
De auteurs zetten zich af tegen de market fundamentalisme school van Hayek, Friedman en Stigler waarin property rights essentieel zijn en leggen de nadruk op het corrigeren van market failure. Maar dan in de traditie van JS Mill en Pigou. In dat kader zien ze property rights als een te onaantastbaar  monopolie.
Hun voorstel: een vermogensbelasting waarin iedereen zelf zijn eigendommen van een waarde mag voorzien, met als regel dat je het ook voor die prijs automatisch aan een ander zou willen overdragen.  Zo krijg je dat de goederen de beste gebruiker vinden, dat er genoeg belasting door de rijken wordt betaald en er misschien wel een basis inkomen voor iedereen mogelijk is.
Een ander ideetje is om een eind te proberen te maken aan lobbies van kleine groepen die veel blokkeren. Geef iedereen een hoeveelheid nep-geld waarmee in referenda stemmen kunnen worden gekocht. Waarbij de aankoop van de tweede stem meer kost dan die eerste.
Dit gaat allemaal niet gebeuren, maar tot nadenken stemt het wel.

Geen opmerkingen: