zaterdag 25 februari 2023

Drank en logistiek

 Eerder deze week kwam ik op de hoogte van het bestaan van Avandis, een bedrijf in Zoetermeer dat de productie en bottling van dranken doet voor oude merken en firma's als Bols, en De Kuyper. Twee eeuwenoude concurrenten in Schiedam die met hun bedrijfsvernieuwing klem zaten in de oude binnenstad, zichzelf niet direct grote nieuwe bedrijven wilden veroorloven en met nog een concurrent een commanditaire vennootschap oprichtten. Die bouwde een bedrijf in Zoetermeer en Nedcargo zette er een vestiging naast dat het wereldwijde transport verzorgt.  Het bedrijf is ook een dienstverlener aan andere bedrijven die een drankje in medium-batches verpakt en verscheept wil hebben. Die bedrijven worden zelfs geholpen met keuzes in verpakking en marktsegmentering. Avandis krijgt de recepten van de opdrachtgevers en maakt dan de sterke drank, eventueel met lagering. Dat dit een wereldwijde reputatie oplevert blijkt uit het feit dat het snelgroeiende, populaire Filipijnse rum-merk Dom Papa, met flessen rum heel precies beplakt met schots- en scheve etiketten, zijn productie en distributie naar Zoetermeer heeft overgeheveld. Het blijkt ook uit het feit dat het grote Refresco (van KKR), die niet meer in sappen en limonade mag groeien van de ACM, de zaak heeft overgenomen.  Boeiende lezing was dat, nog los van de proeverij. 

Geen opmerkingen: