donderdag 10 februari 2022

lijstje: 5 fasen in de historie van de koffie

 Zaterdag jl (3.2.2022) besteedde de NRC extra aandacht aan koffie. Hendrik Spiering schreef o.a. over de geschiedenis van het drankje. Hij citeert Jonathan Morris die in 2019 Coffee: a global history publiceerde. Die onderscheid 5 fasen, tijd voor een lijstje:


  1. de ontdekkingsfase rond 1400 en Jemen en Ethiopië. Handig voor de soefi-secte die ook 's avonds lang wil doorbidden Via die beweging verspreiding over het Ottomaanse rijk
  2. verspreiding in West-europa in de 17e en 18e eeuw: koffiehuizen
  3. rond 1850 komt de koffieindustrie op die het thuis koffie maken mogelijk maakt met de grote merken als Douwe Egberts
  4. vanaf eind 19e eeuw de introductie van Robusta vanwege schimmelproblemen met de Arrabica
  5. de herleving van de koffiecultuur met espressomachines en barista's (ontstaan in San Francisco 1970) als reactie op de standaardisering en smaakvervlakking door de slechtere robusta. We zitten er midden in. 

Geen opmerkingen: