woensdag 14 september 2016

Heffing op dierlijke producten

Stel we heffen een 20% belasting op voedsel van dierlijke oorsprong. Is dat goed voor het milieu? Gaan we dan gezonder eten? En kan de consument dat betalen?  Collega's van het Franse INRA gingen met scanner data aan de slag en schatten de effecten in. Die zijn verbazend goed: de emissies lopen terug met 6.6 tot 13.2 % (afhankelijk van de indicator).en de kwaliteit van het menu gaat er 1.2% op vooruit. Huishoudens geven 4% meer uit aan voeding (voor thuis). De resultaten gelden grofweg voor alle inkomensklassen en leeftijdsklassen, zij het dat armere groepen wat meer getroffen worden. Maar de overheid haalt geld binnen en kan dus voor hen de inkomstenbelasting verlagen of de bijstand verhogen. Mooi voorbeeld van een voedselbeleid.

France Caillavet, Adelaide Fadhuile en Veronique Nichele: Taxing animal based food for sustainability in ERAE September 2016
Een reactie plaatsen