maandag 21 september 2020

Economische systemen

 


In zijn uitgave van 17 september bespreekt The Economist nog maar eens de verschillende modellen voor onze westerse economische systemen. Peter Hall en David Soskice (eds) publiceerden in 2001 het boek Varieties in Capitalism en onderscheiden Liberal Market Economies (LMES) zoals de VS, Canada en UK en gecoördineerde markteconomieën (CMES, Coordinated Market Economies), zoals in Duitsland, Oostenrijk, Scandinavië en Nederland. 

Het kapitalisme van de LMES is 'redblooded' waar vrijwel alle coördinatie via de markt verloopt. In de CMES wordt meer belang gehecht aan maatschappelijke organisaties, vakbonden en speelt coördinatie via banken een grotere rol (ook meer bankleningen). in recente jaren is er ook nog Political Capitalism zoals in China.

LMES zijn beter in radicale innovatie omdat oude structuren minder in de weg zitten. CMES zijn beter in incrementele innovatie. The Economist ziet er een verklaring in waarom in de CMES de beheersing van de Corona pandemie beter is verlopen, en het vaccin uit de UK of USA gaat komen. Of zijn die grote farmaceuten bij toeval in die landen terecht gekomen en doet politiek leiderschap van de Amerikaanse president er toe?

The Economist, Which market model is best ?  Free Exchange column, 17.9.2020

Geen opmerkingen: